zaterdag 11-16 uur

Koetshuis Kasteel Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 4-5

Klein Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 6

Leusden staat op 14 september in het teken van Johan van Oldenbarnevelt. Op zijn geboortedag worden diverse activiteiten georganiseerd

Rondom het kasteel Stoutenburg. U waant zich in de tijd van Johan van Oldenbarnevelt, die van 1594 tot aan zijn dood in 1619 Heer van Stoutenburg was. Het huis stond in zijn tijd echter op een andere plek, aan de overzijde van de Barneveldse Beek. Daar werd in de 11e eeuw een woontoren gebouwd, die in 1252 door Walter van Amersfoort werd vervangen door een burcht. Dit kasteel was van belang in het Stichtse verdedigingsstelsel tegen de Geldersen. Eeuwen later, omstreeks 1800, werd bij het huis een Engelse tuin aangelegd, waarvan nog restanten zichtbaar zijn.

Het huidige huis Stoutenburg, nog steeds aangeduid als kasteel, is in 1888 in neorenaissance- stijl gebouwd in opdracht van Maria Suzanna Luden. De aanbouw dateert uit 1951, toen de villa tot klooster werd verbouwd. In de hal verwijst een plaquette naar het bezoek dat de latere koning van Italië Victor Immanuel III aan het kasteel heeft gebracht.

Naast het kasteel ligt het erf Klein Stoutenburg met een boerderij uit begin 1800. Deze zal de komende jaren door de eigenaar met liefde en aandacht geheel worden gerestaureerd en voor zover mogelijk in oorspronkelijke staat gebracht. De boerderij draagt ook wel de naam ‘In de Vrolijke Mortier’. Deze naam is aan de boerderij gegeven door een mortiercompagnie die tijdens de mobilisatie in 1939 was gelegerd op kasteel Stoutenburg, voorpost voor de Grebbelinie. In Klein Stoutenburg vonden zij vertier.

In het koetshuis van kasteel Stoutenburg en in Klein Stoutenburg kunt u terecht voor een consumptie, bijvoorbeeld de Johan van Oldenbarnevelt-koek (niet gratis).

Activiteiten in Leusden (zie ook de websites)

  • een (nieuwe) Oldenbarnevelt- fietsroute tussen Amersfoort en Stoutenburg
  • een toneelstuk over Johan van Oldenbarnevelt door Theater Op Tilt uit Leusden.
  • informatiepanelen over de historie van de Heerlijkheid Stoutenburg (door de Historische Kring Leusden)
  • Abe de Verteller verzorgt een informatieve wandeling o.a. naar de locatie van het huis ten tijde van Van Oldenbarnevelt