Project omschrijving

Krankeledenstraat 11

Het Kapelhuis op de hoek van de Krankeledenstraat en het Lieve Vrouwekerkhof is een prachtig voorbeeld van baksteen gotiek. Omstreeks 1500 werd het huis gebouwd voor de ‘Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw’. Deze was belast met de opdracht om de verering van Maria te bevorderen en de diensten in de nabijgelegen kapel te regelen.

Begin 20e eeuw stond het vervallen Kapelhuis op de nominatie gesloopt te worden. Door een actie van de Oudheidkundige Vereniging Flehite werd het gerestaureerd in 1905. In de jaren ’70 werd het aangekocht door Stadsherstel.

De hoekconsole heeft in de tijd voor de Alteratie stellig plaats geboden aan een Madonnabeeldje dat echter vernield is tijdens de Beeldenstorm in 1580. Deze nis is niet meer opgevuld. In plaats daarvan plaatste kunstenaar Emile van der Kruk in 1990 een steen in het plaveisel: ‘Het verlangen naar een beeld’, in het kader van een tijdelijk kunstproject ‘Beeld in omloop’.

In het Kapelhuis werden de wonderen bijgehouden in het zogenaamde Mirakelboek. Er zijn in dat boek in de periode tussen 1444 en 1545 maar liefst 542 wonderen beschreven die bedevaartgangers hebben ervaren. Het origineel van het boek is verdwenen, maar er zijn drie kopieën bewaard: bij het Archief Eemland, de Koninklijke Bibliotheek te Brussel en de Oud-Katholieke Kerk van de H. Georgius te Amersfoort.