Utrechtseweg 12

Zaterdag 10 – 17 uur

Het gebouw is in 1959 ontworpen door de Amersfoortse Architect J.H. Oosterhuis. De toenmalige opdrachtgever was de Amersfoortse bank en levensverzekeraar Ons Belang, Levob. Het ontwerp past in de architectuurstroming “Het Nieuwe Bouwen” (1915-1960) dat zich kenmerkt door Symmetrie en Transparantie. Iedereen in Amersfoort kent het gebouw nog steeds als het “Levob gebouw”

Constructief bestaat het gebouw uit een betonnen kern, waarbinnen zich de kluizen bevinden, van waaruit een staalconstructie naar de buitengevel reikt. De buitenhuid bestaat uit natuursteen en aluminium raampartijen. Op 6 juli 1962 vond de officiële ingebruikname plaats met de onthulling van het speciaal voor Levob en het gebouw ontworpen luifelbeeld door de beeldend kunstenaar Pieter Starreveld.

Levob is in 1996, als onderdeel van Achmea, naar Leusden verhuisd met luifelbeeld (dat in de kunstcollectie van Achmea was opgenomen). Het gebouw was in de jaren 80 voorzien van verlaagde plafonds, systeemwanden en de aluminium kozijnen en deuren werden in die tijd Bordeauxrood geschilderd. Het gebouw was gedeeltelijk verhuurd en stond op het punt gesloopt te worden. Doordat de gemeente niet wilde meewerken aan een hoogteaccent op de solitaire locatie tussen de Utrechtseweg en Zonnehof, haakten de Amersfoortse bouwers af.

ABC Vastgoed verwierf het pand in 2000 vanwege de bijzondere architectonische kwaliteit en hoogwaardige materialisatie. Vanaf 2004 stond het gebouw leeg, verloederde en is tot tweemaal toe gekraakt. In 2008 is het gebouw gestript en gesaneerd. De kale beton en staalconstructie met marmeren buitenhuid en aluminium kozijnen bleven bestaan. De inmiddels overbodige, maar destijds rijk uitgevoerde directietrap vanuit de lobby naar de eerste verdieping, is als object d’art gerestaureerd. Hetzelfde geldt voor het terugbrengen van het luifelbeeld (deze was inmiddels in de kunstcollectie van Achmea opgenomen). Er is een z.g. loftkantoor met hoge lichte ruimtes gecreëerd met veel aandacht voor duurzaamheid. Dankzij de vele nieuwste technieken is een energielabel A toegekend.

Op 1 maart 2016 werd het kantoorgebouw Utrechtseweg 12 Amersfoort aangewezen als gemeentelijk monument. Die aanwijzing was voor het Nationaal Restauratiefonds en het Nationaal Groenfonds, toen nog onder de vleugels van Fondsenbeheer Nederland, doorslaggevend om in dit gebouw 1.600 m² te gaan huren. Inmiddels hebben ook Newpublic, World Vision, Schoots Architecten, de ErfgoedAcademie en Stichting ERM een plek als huurder in het pand gevonden.