Project omschrijving

Plantsoen Noord 2

Za 10 – 17 uur, Zo 12 – 17 uur

Alleen toegankelijk met een (gratis) ticket. Alle rondleidingen zijn inmiddels VOL

De Volmolen in Amersfoort werd in 1645 gebouwd als Watermolen. Men volde er geweven wol tot kledingstof, het zogenaamde laken. Men gebruikte daarbij verschillende toevoegingen zoals vollersaarde en urine. Volmolens heetten in de volksmond dan ook wel stinkmolens. Reden dat ze buiten de stad gebouwd werden. De Volmolen in Amersfoort werd destijds aan de buitenzijde van de 2e stadsmuur gebouwd. In de zijmuur van de Volmolen zijn nog de spaarbogen van de stadsmuur zichtbaar.

Volmolens uit de 16e en 17e eeuw gelden als vroeg-industrieel erfgoed. Ze werden door heel Europa gebouwd en dan vooral in gebieden met veel waterverval, in Nederland vooral in Limburg en Noord Brabant. Vaak waren het watermolens, maar ook wel wind- of rosmolens.

Bij de restauratie van de Koppelpoort eind 19e eeuw verwijderde men het voorste bouwdeel van de Volmolen aan de Eemzijde waarin waarschijnlijk het waterrad zat. Op die manier kwam de iconische Koppelpoort meer tot zijn recht. Op het deel waar het weggehaalde voorste deel van de volmolen stond, ligt nu de voortuin van de Volmolen.

In de loop van de tijd kende het pand veel verschillende invullingen. Nadat het zijn oorspronkelijke functie als volmolen verloor, zat er onder meer een timmerwerkplaats in, maar ook noodwoningen, opslag van kolen van de gasfabriek aan de Eem en later een kunstenaarswoning en handweverij.

Vanaf 2020 is De Katoendrukkerij in de Volmolen gevestigd. De Volmolen staat symbool voor het belang van de textielnijverheid voor Amersfoort. Deze nijverheid was eeuwenlang van groot belang voor de economische bedrijvigheid in de stad. Al in de 15e eeuw kende Amersfoort een lakennijverheid. De textiel was zeker tot na 1870 van groot belang voor de werkgelegenheid en economische bedrijvigheid in de stad.

Contactgegevens:

De Katoendrukkerij in de Volmolen

Plantsoen Noord 2, 3811 GH Amersfoort

www.dekatoendrukkerij.nl

)* Er kan maar een beperkt aantal mensen tegelijk aanwezig zijn in het gebouw, vandaar dat we met een ticketsysteem werken. Gratis tickets zijn enkele dagen van tevoren op deze website aan te vragen. Tip: schrijf u in voor de nieuwsbrief, dan wordt u als eerste op de hoogte gesteld wanneer de tickets verkrijgbaar zijn.

KAART van de locatie