Een route langs de sporen van het koloniaal slavernijverleden, Amersfoort
De sporen van ons slavernijverleden in Amersfoort worden stap voor stap blootgelegd. Het onderzoek naar deze verborgen en pijnlijke geschiedenis is gestart, maar wat er al bekend is, is ontzettend leerzaam en interessant. Tijdens een bezoek aan Amersfoort kun je wandelend door deze historische stad het koloniaal verleden ontdekken. Dit verleden ligt verborgen in de straten, gevels en bijbehorende verhalen.
De toer begint binnen de muren, in het hart van Amersfoort: de St.-Joriskerk, de Utrechtsestraat en nog veel meer. De stadstour vertelt over de geschiedenis van bouwwerken en over bewoners die met hun roots verbonden zijn met dit koloniaal verleden. Elke stap onthult een stukje van de soms onbekende geschiedenis, begeleid door een gids komen de verhalen uit het verleden weer tot leven.
Sluit je aan bij deze unieke ervaring en ontdek de verhalen die onze gezamenlijke koloniale geschiedenis vormen.

Uitgebreide foto bijschrift:
Het landhuis van Charles Nepveu heette ‘Ma Retraite’. Het huis stond op de plek van het huidige Eemplein, voordat hier industrie kwam. De naam verwijst naar een grote koffieplantage in Suriname waar tot slaaf gemaakte mensen werken. Zijn grootvader Jean Nepveu was tussen 1769 en 1779 gouverneur-generaal van Suriname en eigenaar van tenminste zes plantages. Hier heeft hij het familievermogen vergaard. Na het overlijden in 1903 van de zoon van Charles, Jean Laurent, is het geslacht Nepveu uitgestorven.

Sluit je aan bij deze unieke ervaring en ontdek de verhalen die onze gezamenlijke koloniale geschiedenis vormen: https://routevanverzoening.nl/amersfoort/