Van Persijnstraat 9

Za 11 – 17 uur / Zo 11-17 uur

Het logegebouw is een historisch en betekenisvol gebouw waar vijf lokale vrijmetselaarsloges hun bijeenkomsten houden. Het is in 1899 ontworpen in een ‘eclectische’ stijl en ademt nog steeds een negentiende-eeuwse sfeer uit. Het gebouw heeft aan de buitenkant diverse decoratieve en symbolische elementen zoals een passer en winkelhaak boven de ingang, typische Jugendstil glas-in-lood decoraties, en glas-in-lood ramen aan de achterzijde met vrijmetselaarssymbolen.

In het gebouw zijn er twee beeldbepalende ruimten: de Voorhof en de Werkplaats. In die werkplaats bevindt zich een imposant azuurblauw gewelf met sterren, omgeven door diverse vrijmetselaarssymbolen.

Vrijmetselarij zelf draait om persoonlijke ontwikkeling en bewustwording, waarbij leden streven naar een hoger niveau van zelfkennis en verantwoordelijkheid. Symbolen en rituelen dienen als middelen voor innerlijke reflectie en groei, waarbij leden worden aangemoedigd om ‘hun ruwe steen te polijsten tot een zuivere kubiek’. In het gebouw is dit op diverse manieren terug te vinden.