Project omschrijving

Van Persijnstraat 9

Za 11 – 17 uur

Het logegebouw van de Vrijmetselarij rond Amersfoort, is in 1900 door architect W. van Schaik in Jugendstil gebouwd voor Vrijmetselaarsloge Jacob van Campen. Het gebouw stond buiten de oude stad aan het toenmalige Kalfsveld. Naamgever van de loge was de Amersfoorter Jacob van Campen, Heer van Randenbroeck en bouwmeester van o.a. het Haagse Mauritshuis en het Paleis op de Dam. Het zegel van de loge omcirkelt een afbeelding van dit Koninklijk Paleis. Op dit moment resideren er maar liefst vijf vrijmetselaarsloges in het gebouw, waarvan twee Amersfoortse, Jacob van Campen en Spectrum. Het gebouw kent een Voorhof voor gewone bijeenkomsten. Daarnaast is er de Tempel, waar de broeders ceremonieel bijeenkomen. De artefacten in deze tempel hebben een symbolisch karakter overeenkomstig de aard van de Vrijmetselarij die veelvuldig gebruik maakt van symbolen en rituelen uit de middeleeuwse kathedralenbouw.

Een pand met een bijzondere functie, speciaal voor de vrijmetselarij gebouwd in 1899, het symbool boven de deur maakt voor sommigen al veel duidelijk, maar voor de meesten zal het mysterie alleen vergroot worden.

Hier komen de broeders van 6 vrijmetselaarsloges bijeen uit Soest, Baarn, Amersfoort en Doorn, het pand is voor dit doel volledig ingericht, en er valt dan ook veel te ontdekken, los van ons monument valt er veel te leren wat er wekelijks achter gesloten deuren afspeelt.

.