Piet Mondriaanplein/Soesterweg

Het complex van de Wagenwerkplaats is een icoon uit de spoorweg-geschiedenis. Het grootste deel werd in 1904 aangelegd door de HIJSM, Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij, naar ontwerp van de architect D.A.N.Margadant.  Tot 2000 was hier de Wagenwerkplaats van de NS (opvolger HIJSM), waarna de gebouwen leeg kwamen te staan. Dankzij de inzet van Siesta (Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort) is dit unieke industriële complex grotendeels behouden en sinds 2007 een Rijksmonument. In verschillende gebouwen kan nu plezier worden beleefd, zoals met Holland Opera in de Verensmederij, de Verkeerstuin in het Nieuwe Magazijn en de evenementenlocatie in de Rijtuigenloods.

B WAGEN- OF RIJTUIGENLOODS (Niet open)

C HOOFDGEBOUW (Niet open)

D HOUTLOODS EN ZAGERIJ Railcenter (Niet open)

E HET OUDE MAGAZIJN Soesterweg 310 F (Niet open)

F NIEUWE MAGAZIJN Soesterweg 314, zaterdag 10-17 uur / zondag 10-17 uur

G CENTRAAL KETELHUIS Piet Mondriaanplein 61 zondag 11-17 uur

Wagen- of Rijtuigenloods

Piet Mondriaanplein 61

Niet open

De Wagen- of Rijtuigenloods  is kenmerkend voor de fabrieksbouw uit de periode 1900-1910. Let hierbij op  de grote gietijzeren vensters en de ritmiek van sheddak-bouw. Het gebouw is een van de kerngebouwen van het complex en lijkt op het verderop liggende Hoofdgebouw. De Wagenloods werd vroeger gebruikt voor de ‘kleine herstellingen’. De Rijtuigenloods is thans een evenementen- en congreshal. 

HOOFDGEBOUW

HNS Landschapsarchitecten – Soesterweg 300

Clini Clowns – Soesterweg 300a

iWelcome – Soesterweg 300 E

Niet open

Dit is het grootste gebouw van de Wagenwerkplaats, ruim 200 meter lang en 50 meter breed. Er was plaats voor 10 sporen. Hier waren ook de directiekamers en de kantine gevestigd. Het Hoofdgebouw uit 1904 is door de jaren heen vaak uitgebreid en aangepast. In 1991 is de oorspronkelijke kopgevel vervangen door een gevel met minder deuren. Deur 1 en deur 10 zijn origineel, evenals de gietijzeren vensters. 

HOUTLOODS EN ZAGERIJ

Railcenter – Soesterweg 344

Niet open

In 1962 werd een nieuwe (droog)loods voor gereed houtgebouwd. De zijwanden van deze loods waren voorzien van houten lamellen, die de ruimte gaven om de wind door te laten. De loods heeft een bijzondere houten overkoepeling. Meer naar achter ligt een opvallend bakstenen gebouw met zadeldak: sinds 1932 zat hier de houtzagerij van de Wagenwerkplaats. 

OUDE MAGAZIJN

Glasstudio De Witte Raaf – Soesterweg 310    

Niet open

Het Oude Magazijn uit 1904 hoort bij de oudste gebouwen van het complex. Bijzonder is dat de gehele constructie van dit gebouw, inclusief de pilaren, uit hout bestaat. In de eerste jaren van haar bestaan was hier de houtwerkplaats gevestigd en werd in 1932 uitgebreid. 

NIEUWE MAGAZIJN

Verkeerstuin – Soesterweg  312

Kei Boulderhal – Soesterweg 314

zaterdag 10-17 uur / zondag 10-17 uur

Het Nieuwe Magazijn is in 1963 als uitbreiding tegen het Oude Magazijn aangebouwd. De uitbreiding heeft hoge glazen ramen en een plat dak, waarbij de tussenruimte tussen het oude en nieuwe deel werd overdekt. Ook hier zijn de kenmerkende stalen kozijnen terug te vinden. Binnen is de spoorrails, die door het pand liep, nog te zien. Nu zijn er een boulderhal en een verkeerstuin gevestigd.

CENTRAAL KETELHUIS

Dit kenmerkende fabrieksgebouw uit 1904-1907 heeft gietijzeren boogvensters en een zadeldak met een opbouw met houten ventilatieluiken. Hier werd in grote ketels de stoom opgewekt die diende om de (stoom)machines aan te drijven. De drie grote ketels waren vervaardigd door Bronswerk Feijenoord. Dit industriële rijksmonument is te huur voor zakelijke en feestelijke bijeenkomsten.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!