Project Description

Breestraat 80/Westsingel 50

Museum Flehite is gehuisvest in drie panden, Breestraat 76-78-80. De laatmiddeleeuwse muurhuizen zijn het afgelopen jaar fraai gerestaureerd: een plezier om naar te kijken. Zo is het pleisterwerk opnieuw aangebracht en alles is in de verf gezet. Daarbij is gekozen voor een ingetogen uitstraling: de luiken aan Breestraat zijn in beige uitgevoerd in plaats van het ossenbloed-rood, dat aan de Westsingelzijde is gehandhaafd.  Ook de kade en de brug zijn vernieuwd. De kademuren, die dreigden te verzakken, zijn gefundeerd en de kade is verbreed. De oude brug is vervangen door een nieuw exemplaar.

De laatmiddeleeuwse woonhuizen werden in de 17een 18eeeuw al ingrijpend verbouwd. Zo werd de kap van Breestraat 80 (entree) eind 17eeeuw al vernieuwd. Het middelste pand nummer 78 kreeg in 1899 het huidige neorenaissance uiterlijk. Toen werd ook de Breestraatgevel vernieuwd en aan de achterzijde, aan de Westsingel, kwam een bruggetje naar de nieuwe entree tot het jonge Museum Flehite. Pand 76 werd in de 18eeeuw verbouwd tot tabakspakhuis, met hijsbalk en hijsluiken. In 1974 werd het pand gerestaureerd met behoud van oude bouwelementen; wel werden aan de singelzijde twee grote ramen aangebracht.

Te zien

Collectie Vozyakov – Oude meesters :Italiaanse, Duitse, Nederlandse en Vlaamse meesters uit de indrukwekkende kunstcollectie van Igor Vozyakov

Max Keuris Meesterverteller, veelzijdig werk van de Amersfoortse kunstenaar Keuris, tekenaar en schilder, maar ook ontwerper van boekomslagen en reclamefilm-maker.

NIEUWhistorische installatie Johan&Maurits beelden en geluiden nemen de bezoekers mee in de woelige jaren van het ontstaan van de Republiek der Nederlanden omstreeks 1600.