Dodeweg 31

Zaterdag 10-17 uur / zondag 11-17uur

Als monumenten konden praten, wat zouden de soldaten op het Sovjet Ereveld dan zeggen? Zouden ze vertellen over de verschrikkingen aan het front en in krijgsgevangenschap? Zouden ze hun naam schreeuwen, omdat er nu onbekende Sovjetsoldaat op hun grafsteen staat? Zouden ze hun kinderen vertellen hoe graag ze thuis waren gekomen om een goede vader te zijn?

De 865 oorlogsslachtoffers op het Sovjet Ereveld, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof aan de Dodeweg 31 in Leusden, konden niet meer praten en hun verhalen werden nooit verteld. Decennialang bleven zij anoniem, totdat Amersfoorter Remco Reiding erin slaagde soldaten te identificeren en hun families op te sporen. Dankzij jarenlang archiefonderzoek hebben meer dan 200 soldaten inmiddels een naam en gezicht gekregen.

Speciaal voor Open Monumentendag plaatsen we op zaterdag 9 en zondag 10 september de foto’s van de oorlogsslachtoffers bij hun graf.

Vrijwilligers zijn de hele dag aanwezig om u meer te vertellen.

De stalhouderij (vlak bij het Ereveld – Vlooswijkseweg 1B) is open. Daar kun je meer te weten komen over de plannen voor het museum dat daar gerealiseerd zal worden. Je kunt daar gratis een kopje koffie of thee drinken en souvenirs kopen.