Dodeweg 31

Zaterdag 10-17 uur / zondag 11-17 uur

Welke reis hebben de 865 oorlogsslachtoffers op het Sovjet Ereveld indertijd afgelegd? Welke samenloop van omstandigheden heeft hen hier samengebracht? Wat verbindt hen en waarin onderscheiden ze zich? En welke route werd er de afgelopen jaren afgelegd om ze toch nog te verbinden met hun families?

Decennialang was het Ereveld, gelegen naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof aan de Dodeweg 31, een nagenoeg vergeten plek. Totdat Amersfoorter Remco Reiding erin slaagde enkele soldaten te identificeren en hun families op te sporen. Dankzij intensief archiefonderzoek hebben inmiddels meer dan 200 soldaten een naam en gezicht gekregen.

Stichting Sovjet Ereveld ziet het als kerntaak om verbinding te maken. Niet alleen waar deze door de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog verbroken is, maar ook tussen toen en nu, tussen families hier en daar en door te blijven vertellen over wat we wél weten.
Bent u benieuwd naar de persoonlijke verhalen achter de grafstenen en de emoties die de hereniging van familieleden met de soldaten heeft teweeggebracht? Speciaal voor Open Monumentendag plaatsen we op zaterdag 14 en zondag 15 september de foto’s van de oorlogsslachtoffers bij hun graf. Vrijwilligers zijn de hele dag aanwezig om u de verhalen die achter de stenen schuilgaan te vertellen. En u bent ook welkom in ons pand, de Stalhouderij.