Utrechtseweg 223

Zaterdag 11-17 uur Stichting Wegh der Weegen is op de locatie Villa Amersberg

Villa Amersberg, die voor het eerst tijdens een Open Monumentendag is opengesteld, is via de entree aan de Nassaulaan bereikbaar. Op de plek van Villa Amersberg stond tot 1918 een Zwitsers chalet, waar de gasten van het Berghotel van de schone lucht en het mooie uitzicht konden genieten. De tuinaanleg was, om deze plek van plezier nog meer cachet te geven, zelfs door de beroemde tuinarchitect L.A. Springer (1855-1940) ontworpen. Ook het tuinhuisje dateert nog uit die tijd.

De monumentale villa is in 1918 gebouwd en men zegt dat deze villa toen op een heuvel was gelegen. De villa kenmerkt zich door een traditionele bouwstijl. De entree is bereikbaar via een bakstenen trap en een portaal, waarvan het dak door een natuurstenen pilaar wordt gedragen. Hierop zijn geometrische patronen aangebracht. Maar vooral het interieur is heel bijzonder. De belangrijke vertrekken, zoals de eet- en rookkamer, zijn op de eerste verdieping gesitueerd. De met oosterse motieven gestileerde tegels decoreren de met een houten leuning uitgeruste trap. Het glas-in-lood in de stijl van de Art Deco is ontworpen door het Haarlemse glasatelier van W. Bogtman. De kamers op de verdieping zijn rijk versierd met materialen als stuc, tegels, glas, behang en verschillende houtsoorten. Deze hebben deels een neo-renaissance en deels een expressieve stijl, waarbij ook van oosterse invloeden sprake is.

In 1924 werd de tuinaanleg van Springer door tuinarchitect D.F. Tersteeg ingrijpend gewijzigd. Tersteeg nam enkel de kruisende hoofdassen over. Het snijpunt van deze met muurtjes omgeven verdiepte tuin werd geaccentueerd door een vierkante vijver met fontein. Het water wordt aangevoerd via een open, met tegels omgeven, verbinding die door een uit een rots spuitende waterstraat wordt gevoed. Sinds die tijd is de geometrische tuin verdiept aangelegd met een waterbassin in het midden.